Algemeen

Wie zijn wij

De Scouts van Puttershoek zijn een leuke groep jongens en meiden tussen de 11 en 15 jaar en draaien op zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur. We zijn op dit moment met ongeveer 12 kids en hebben het reuze naar ons zin. In de scoutingreglementen staat: Een vendel bestaat uit minimaal 16 en maximaal 28 scouts, verdeeld in 3 tot 5 ploegen waarbij zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met de wensen van de Scouts. Wenselijk is de verhouding Scouts-leiding 6:1.

Wat doen wij zoal

Naar buiten! Trek de deur achter je dicht en ga de wereld verkennen. Zeilen in je eigen boot. Koken op je eigen vuurtje. Staan op je eigen benen. Ontwikkel je eigen mening. Bij de Scouts wordt actie van je verwacht. En wat kan jij van Scouting verwachten?
Een Scout ontwikkelt z’n eigen talenten. Er is ruimte voor iedere Scout. Daarom is Scouting ook zo veelzijdig. Pannenkoeken bakken, zeilen, bruggen bouwen van touw en hout, zingen, kamperen onder een zeiltje, boogschieten, theater, vliegers maken… je kunt het zo gek niet bedenken. We hebben de normale opkomsten waarin we dit soort leuke dingen doen. In de winter zijn we meer binnen bezig, in de zomer zullen we meer buiten te vinden zijn. Maar als klap op de vuurpijl zijn er de overnachtingen (kampjes). Bij de scouts is het echt kamperen. Zomerkampen en weekendkampen, zomer en winter. Natuurlijk passen wij ons aan, aan de omstandigheden, maar echte luxe is het niet, soms is er geen wc, geen douche, of stromend water, maar moet je wel koken voor jezelf en je patrouille en natuurlijk zul je veel avonturen beleven. Zoals droppings, hikes, grote bosspelen en pionieren.

Beloningen…………….?

De Scouts spelen niet met een vast thema, maar hebben een zakboekje en een werkboek. Hieruit kunnen zij ideeën halen voor programma’s, die zij samen met de leiding bepalen. Het zakboekje en werkboek zijn verdeeld in 14 interessegebieden, hierdoor is er veel variatie in het programma.
Wanneer jij een onderwerp erg leuk vind, kun je je hier meer in verdiepen. Je kunt aan de hand van een aantal (individuele) opdrachten laten zien wat je kunt en hiermee een insigne verdienen.
Voordat je geïnstalleerd word (installeren betekend dat je officieel lid wordt van de groep) moet je al een aantal dingen weten. Als je bent overgevlogen vanaf de Esta’s zul je hier weinig problemen mee hebben en als je van buitenaf komt, weet je het meeste na 3 x meedraaien en een gesprekje met de leiding ook wel, dus dat is geen probleem. Na je installatie heb je meestal nog een periode van 4 jaar voor de boeg, hierin wil je natuurlijk zoveel mogelijk lol maken, maar ook een hoop leren. Wij stimuleren de zelfstandige “leerprestaties” (vaak zijn het dingen die we met de groep doen maar dan net iets uitgebreider of leuke dingen om thuis eens te doen) door ze af te tekenen.
Pl’s houden samen met de leiding kader ongeveer een keer in de 6- 8 weken. Hierin bespreken zij wat er de afgelopen opkomsten gebeurt is en of dit volgende keer anders zou moeten. Ook krijgen zij hier uitleg over de technieken, zo kunnen zij die weer aan hun patrouilleleden overbrengen.

Wat kan je van leiding verwachten?

De leiders zijn eigenlijk de reisleiders van jouw ontdekkingsreis. Wij laten je zien hoe het moet. Wij wijzen je de weg of laten zien hoe je hem zelf (bv. Met behulp van een kompas) kunt vinden. Ze maken jouw avontuur mogelijk.
We proberen er bijvoorbeeld voor te zorgen dat er een toffe plek voor het zomerkamp gereserveerd is. Dat er hout is om vuur te stoken. Dat er tenten zijn. Dat er een plan is voor wat jullie gaan doen. Dat het veilig is wat jullie doen. O ja, en ze doen het voor hun plezier. Dus je hebt kans dat ze ook wel eens iets geks doen. Niks van aantrekken hoor. Doe gewoon gezellig mee.
Vaak is leiding zelf ook scout geweest. Wij als leiding van de Puttershoekse scouts ook. Althans, Maurice is esta, verkenner, explo en pivo geweest. Petra is esta, padvinster en explo geweest. Peter is verkenner, explo en pivo geweest. Naast zijn functie als leidinggevende bij de scouts is hij ook lid van de stam.